Wszystko czego oczekuje od wina, to aby się nim cieszyć - twierdził Hemingway. Czego mogliśmy oczekiwać więcej?

Wokół wina narosła pewna otoczka, która jednych odstrasza, a innym pozwala czuć się częścią elity. W tym wszystkim łatwo zapomnieć, po co nam wino. A po co?

Miłośnicy i znawcy wina z nowo otwartej restauracji-winiarni Piano Nobile w tej kwestii odpowiadają zgodnie z pisarzem: jest po to, aby się nim cieszyć. tylko tyle i aż tyle.

Wino służy przede wszystkim do picia, ale możemy z nim robić wszystko, co sprawia nam przyjemność: wpatrywać się w nie, wąchać, łączyć z jedzeniem. Wino może ugasić pragnienie w upalny dzień, może nam towarzyszyć w trakcie romantycznej kolacji, może też zaspokoić nasze pragnienie nowych doznań smakowych. Grzegorz Suchocki i Bartosz Wojtas, miłośnicy wina prowadzący winiarnie w piwnicy Piano Nobile przygotowali cykl spotkań, które przybliżą Wam tematykę wina, abyście mogli czerpać z niego jeszcze więcej radości.

Na każdy z wieczorów planowany jest inny temat do zgłębienia, myślą przewodnią jest jednak pokazanie odpowiedniego podejścia do wina - poznajemy je po to, aby dawało nam jeszcze więcej radości; wiedza daje nam radość, kiedy czerpiemy z niej pożytek. Degustacja win za każdym razem będzie łączona z jedzeniem - nie bez powodu wino nierozerwalnie zrosło się z
kuchnią; dobrze dobrane wino dopełnia smak dań, odpowiednio dobrane dania podkreślają charakter wina.


Najbliższe spotkanie odbędzie się 6 listopada, a jego tematem będzie "Jak degustować wino". Temat ten dla niektórych może być okazją aby rozpocząć przygodę z winem, innym pomoże uporządkować dotychczas zdobytą wiedzę. Degustację będą odbywać się cyklicznie a ich tematy będą ogłaszane na bieżąco. Oprócz degustacji organizowanych w Piano Nobile możecie pić i poznawać wino na co dzień korzystając z bogatej karty win (w tym sporo na kieliszki), i niecodziennej wiedzy sommelierów.